Portské víno Quinta do Noval Tawny Reserve
Portské víno ořechově krémové chuti zaujme svou elegancí a jemností. Zabaleno v papírové krabičce s okénkem pro etiketu.
Jak vznikalo portské víno Quinta do Noval Tawny Reserve
Jedná se o kupáž vín o průměrném stáří 5 až 6 let zrající v dubových sudech. Po sklizni stráví půl roku v nerezových tancích při řízené teplotě mezi 26 - 28 °C. Je to bohaté a plné portské víno.
"Na první pohled zaujme jeho červená jantarově žlutohnědá barva. Ve vůni najdete celé spektrum tónů správného Tawny Reserve. Je bohaté, kulaté a dobře strukturované s náležitou elegancí a dlouho přetrvávajícím závěrem na patře," popisuje jej Carlos Agrellos, technický ředitel Quinta do Noval.
Charakterové vlastnosti
Barva
Rubínově červená s fialovými odlesky na okrajích skleničky
Vůně
V nose zaujme vůně švestek s příjemnými kořenitými tóny
Chuť
Vyvážená kyselinka a třísloviny dodávají hřejivý pocit z tohoto fortifikovaného vína. Na patře převládají chutě převzaté z dubového sudu jako sušené ovoce, hořká čokoláda a lískové ořechy.
Víno aromatické, lehce pikantní s dlouhým závěrem na patře.
Technické detaily
Portské víno Quinta do Noval Tawny je vyrobeno z odrůd Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca.
Obsahuje 19,5 % alkoholu
Oficiální stránka výrobce
Párujte a hrajte si s chutěmi
Výborně chutná s aromatickými sýry jako Stilton nebo Roquefort. Zajímavé chuťové kombinace dosáhnete také společně s čokoládovým koláčem nebo dezertem Crème Brûlée. Z ovoce k Tawny Reserve vyzkoušejte čerstvé fíky.
Rádi kombinujete portské s něčím na zub? Přečtěte si článek S čím chutná portské.
Servírování a uchovávání
Portské víno Quinta do Noval Tawny si nejlépe vychutnáte při teplotě 9 - 14 °C. Dekantace není třeba, neobsahuje sediment. Otevřená láhev Vám pod uzávěrem vydrží v chladničce 3 měsíce.
Ocenění
88 bodů v hodnocení odborného serveru CellarTracker.com
16,5 bodu v hodnocení magazínu Revista de Vinhos
O vinařství Quinta do Noval
Historie vinařství Quinta do Noval se píše od roku 1715, proto patří v portském víně mezi nejstarší vinařské značky. Její majitelé byli vždy průkopníky modernizace výroby vín a to například výsadbou vinic v závislosti na délce slunečního svitu.
Quinta do Noval leží v údolí řeky Douro v podoblasti Cima Corgo (horní Corgo) nad městem Pinhão. Na jejich vinicích najdeme především odrůdy Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Barroca, Tinta Francisca, Sousão.
Významnou raritou mezi portskými víny je jejich Vintage Nacional, vyrobené z hroznů, dozrátých na révě, jež přečkala bez úhony epidemii révokazu v 19. století. Zatímco ostatní výrobci museli vinnou révu roubovat na americké podnože, které byli vůči révokazu rezistentní, na jedné vinici v Quinta do Noval se dodnes zachovaly původní hlavy bez těchto neoriginálních podnoží. Vína z tohoto vinařství se díky vyššímu obsahu hlíny v půdě vyznačují zemitou příchutí.
Více o vinařství Quinta do Noval se dočtete na blogu O portském.cz v článku Mistři portského - Quinta do Noval.
Oblast údolí řeky Douro
Je jedním z nejstarších a zároveň nejkrásnějších vinařských regionů na světě. Již roku 1756 se stala vyhlášenou vinařskou oblastí DOC. Historie výroby portského vína však sahá až do 17. století. Zdejší specifické klimatické podmínky umožňují dosahovat místním vínům té nejlepší kvality.
Názor Vaška z Oporto.cz
Jsi-li na čokoládu s lískovými oříšky, tak Ti tahle reserva od Quinta do Noval určitě padne do noty. Přestože ve dřevě zrála kolem šesti let, mně osobně po pár doušcích připadá, že intenzitou kořenitého aroma a chutí není vůbec daleko od staršího desetiletého Tawny. Naprosto skvěle se páruje se sýry s modrou plísní, taková gorgonzola s plátky zralé hrušky máslovky Ti z těch not vytvoří v ústech dokonalou symfonii. Tuhle hudbu vážně stojí za to vyzkoušet!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.