Náš příběh

Červené, sladké a hodně silné

Takové je portské víno.
 
Alespoň tohle jsem si myslel na začátku roku 2009, kdy jsem jej poprvé ochutnal. Přebýval jsem tou dobou se svou reklamkou v jedné dvojkanceláři společně s pronajímatelem panem Hvězdou a naší sdílenou chladničkou.
 
V přihrádce na dveřích se vždycky nějaké portské našlo, a proto po obědě většinou následoval digestiv. Já jsem to nikdy moc nepřeháněl, přeci jen jsem svědomitý řidič.
 
Ale chutnalo mi, to zase jo.
 
Proč si teda víc nezjistit, co to vlastně piju? Tato snaha se v budoucnu ukáže jako zásadní v mé zálibě v portském.
 
OPORTO_CZ-Burmester-uvod
 
"Musím si o portském zjistit víc," slíbil jsem si.
 
Do tématu jsem se opravdu s chutí ponořil, četl jsem gastro časopisy, zmínky na českém internetu a hlavně zahraniční weby.
 
Ráno, večer, v práci, ve vlaku, na záchodě, po tréninku, všude se mnou bylo portské víno.
 
Jenže taky tu byla každodenní náročná práce, láska, vztah a rozchod, takže můj tehdejší životní styl portské nekompromisně odsunul na druhou kolej.
 
Navíc můj Velký učitel z kanceláře odešel na věčnost a já už neměl s kým sdílet svou radost.

Postavím web o portském víně

4 roky rychle utekly, v agentuře jsme mezitím začali dělat weby na zakázku, marketing a výdělky se začaly ve velkém přesouvat na internet.
 
V únoru 2014 jsem už byl onlinu plný a chtěl vyjet ven s něčím vlastním.
 
Vzpomněl jsem si na svou dávnou zálibu a rozhodl se udělat web o portském víně, aby bylo definitivně jasné, co je portské a kde se o mé poznatky podělím s ostatními čtenáři-gurmány.
 
Nazval jsem jej O portském.cz s troufalým podtitulem "1. český blog o portském víně".
 
Od pravdy jsem ale daleko nebyl, tuzemské internetové vody byly tímto nápojem zaplaveny jen velmi střídmě.
 
Oportskem-Web2015
Takhle vypadal blog O portském.cz v roce 2015
 
Chcete však, přátelé, vědět tajemství?
 
Vám já se přiznám.
 
Tehdy jsem neměl v úmyslu tvořit s portským něco velkého. Jedině tak stlouct jakžtakž dohromady jednoduchý web, naplnit stránky obsahem (pochopitelně žádné bláboly, to zase prr), vytapetovat bannery s reklamami, ať z toho nějaká ta kačka kápne, že.
 
Pak hotovo, jde se dál, bude žít svým životem, nanejvýš občas mrknu na účet, kolik tam návštěvníci proklikali. V červnu 2014 jej spouštím a po očku sleduji statistiky.
 
"Stejně jsi jen agent s teplou vodou," říkalo mi někde vzadu v hlavě mé druhé, hlubší Já. "Děláš se prvním bloggerem o portském v Česku a v Portu jsi ani nebyl," útočilo na mě čím dál hlasitěji, "kde jsou tvé vlastní zážitky, postřehy, fotky?" "Mlátíš prázdnou slámu, a nedělej, že to nevíš," uzavřelo svědomí svou moralizační řeč. 

Porto, Douro a mé prozření

Výzva přijata, poslechnu tě, vnitřní hlase, ať mám konečně klid.
 
Kupuji letenky a v září 2014 se vydávám poprvé do Porta, poznat na vlastní kůži, co je portské, kde má své kořeny, nadechnout se místní atmosféry a sundat ze sebe nálepku prostého kopírovače cizích vět. Bude konec Agenta STV.
 
Prší.
 
Od rána fouká od Atlantiku silný vítr, kapky buší do velkých oken ve 3. patře obrovského kondominia.
 
Psa bys ven nevyhnal.
 
V podzimním Portu celkem normálka.
 
Sedím v bytě sám, Alex odešla ještě před svítáním do práce. Bydlím u ní přes AirBnB a dneska jsem tady poslední den.
 
OPORTO_CZ-Vasek-Quinta-de-la-Rosa1
 
Ještě jako hubeňour ochutnávám své první portské v Douru - Quinta de la Rosa
 
Týden v Portu za mnou.
 
"Já mám ze sebe takovou radost, že jsem sem jel," křepčím nadšením.
 
Přivítalo mě nádherné město s milými lidmi, navíc ohromně fotogenické. Tady je tolik míst, které stojí za poznání. Co všechno s portským vínem souvisí. Široká řeka Douro se svým kamenitým údolím, vinicemi kam oko dohlédne.
 
Vinařství "quintas" na jejích úbočích, ano, tahle loga namalovaná na terasách už znám z těch internetů - Burmester, Sandeman, Quinta do Noval, Ferreira.
 
Hmm, a to jídlo! Vyslovit pořádně slovo "churrasqueira" mi nešlo vůbec, ale věděl jsem, že tady je ráj grilovaného masa, brambor, čerstvého salátku a dalšího rozličného lupení. Ještě začerstva o tom napíšu report.
 
OPORTO_CZ-Vasek-Milan-Bergamo
 
O portském lze psát libovolně kde. Třeba u piva při čekání na letišti Milán - Bergamo. Tady přestupuji moc rád.
 
Jsem u konce výletu, ale stojím na začátku dalšího dějství příběhu O portském.cz. Už vím - sem se chci pravidelně vracet a svým čtenářům posílat autentické zážitky, nikoliv ty od někoho okopírované. Všechno kolem portského jsem si pozval do srdce a nehodlám se toho jen tak zbavovat.
 
Snad mi nakonec odpustíte mou počáteční prvoplánovost.
 
Tady jsem se změnil. 
 
OPORTO_CZ-Vasek-Lagare
 
Za portským vínem vyrážím každý rok. Září je v Douru ve znamení vinobraní. No neskočili byste za mnou do tradiční "lagare"?
 
Poprvé pořádám vlastní degustaci. Ta nultá byla u nás doma v obýváku. Těm dalším už říkám Večer s portským vínem. Odehrávají se většinou v Brně, ale potěšil už i například účastníky konference Akademie věd ČR na zámku v Třešti. Na jednom z nich se seznamuji s mým budoucím kolegou Petrem.
 
OPORTO_CZ-DegustaceJTCafe_1
 
Dnes již legendární Večer s portským vínem v brněnském J&T Café. Končilo se v hodně dobré náladě.
 
 Do Porta za portským už nyní létám pravidelně každý rok. Dokonce s sebou beru i další cestovatele.
 
OPORTO_CZ-Vylet-za-portskym-6_2019
 
Tohle je Douro, se svou klikatou řekou, kopci s vinicemi a vyhlídkami na ně. A "moje" skupinka vinařů.
 

"O portském bez portského. Věčná škoda."

Něco tomu ale stále chybí. Ano, správně. Je červen 2019. Povídáme si o portském, hltáme fotky o portském, jezdíme za portským.
 
"Všechno je to paráda, Vašku, tak mi nějaké portské prodej," množí se přání čtenářů blogu. Do té doby jim většinou doporučuji e-shopy v Česku.
 
Po zdařilé degustaci na akci Cashflow Summer však konečně zvedám zadek a jdu dělat náš nový e-shop s názvem OPORTO.CZ. Záměrně říkám "náš", Péťa se stal mým parťákem, umí zboží nakupovat a pečovat o zákazníky.
 
OPORTO_CZ-Peta-Vasek-sklad
 
V příručním skladu plni očekávání
 
V říjnu 2019 je náš e-obchod na světě a my odesíláme vaše první objednávky.
 
Díky moc za ně.
 
Do sortimentu portského vína jsme zatím zařadili dvě vinařství - Burmester a Quinta do Noval. V doplňkovém prodeji najdete olivový olej, konzervované ryby a mořské plody a taky moooc dobrou čokoládku. Chcete někoho originálně potěšit? Vyberte si portské víno v dárkovém balení.
 

Leden 2020 - co dál, kam dál

Zatím jsme krok za začátkem.
 
Letos vám chceme přivézt portská vína další značky, která na českém trhu ještě není.
 
Taky přechroupeme pár kilo mandliček z Portugalska a zjistíme, které by vám chutnaly nejvíc. K portskému se zkrátka hodí.
 
V dárkových baleních vymazlíme vlastní kombinaci portského a pochutin.
 
Zcela určitě jsme jedno ucho pro vaše názory a postřehy, tudíž klidně prožeňte vaši klávesnici a mysl přes náš formulář a další Kontakty.
 
Máme vás rádi, tak jako portské víno.
 
Václav z OPORTO.CZ
Váš průvodce světem portského vína