O nás

Jak to všechno začalo

Oporto-Onas-Galafura-Restaurant
Portské víno?
 
Ano, to znám, to je to červené, sladké a hodně silné. Ve skutečnosti tím myslím: "Z toho se opiju razdva!"
 
Tuhle odpověď bys ode mě slyšel/a ještě tak v roce 2013.
 
Proč už potom ne?
 
Svůj příběh Vaška, hybatele e-shopu Oporto.cz, na cestě za poznáním portského vína, Ti povím od začátku.
 
Někdy na úvod druhé dekády tohoto tisíciletí vyvstala na internetu nová vlna bloggerů, autorů, kteří své myšlenky publikovali na vlastních webech nebo platformách velkých vydavatelů. Většinou se jednalo o osobní blogísky různě ztřeštěných holek (vážně nic proti nim), ovšem časem se mezi autory vylouplo pár tvůrců, jejich příspěvky šlo pravidelně číst.
 
A jelikož mne vždy bavilo nejen čtení, ale i občasné psaní, chtěl jsem blogovat jako oni a být také čtený. Jenže pořád ne a ne najít to správné téma, ve kterém bych se cítil dobře. Sdělovat čtenářům své osobní nálady se mi nechtělo (nejsem přece žádná ztřeštěná holka, že...) a v mých pracovních vodách už tou dobou řádili daleko větší žraloci.
 
Až jednou.
 
Cestou vlakem z Prahy z dlouhé chvíle nalistuji v časopisu dopravce dvoustranu o portském víně. Říkám si: "Fakt zajímavý, tak z Portugalska je tohle víno a má tak bohatou historii?" Přemítám dál: "A že za ním cestuje celý svět? No, to se tam musím vydat určitě taky!" Navíc tento nápoj vděčně koresponduje s mojí zálibou v dobrém jídle a pití.
 
V červnu 2014 tak vzniká 1. český blog o portském víně s příznačným názvem O portském.cz. Že byl ve své době první vím jistě, na českém internetu žádný jiný "dravec s portským" neplaval.
 
Byť jsem tedy nad sebou neměl žádný bič online konkurence, největším kritikem mi byl, kdo jiný, než já sám. Cítil jsem, že mojí povinností je psát o portském pravdivě, odborně správně a dostat se co nejvíce pod jeho povrch. Nutností se stala rešerše zahraničních zdrojů a vůbec pochopení základní terminologie kolem portského.
 
Přesto - jedna věc je hledat informace na internetu a druhá je zažít si je osobně. Kloním se k možnosti číslo dvě a na září 2014 kupuji letenku do podzimního Porta.
 
Až v srdci portského najednou chápu, co portské představuje za umění, lidskou dřinu, historický odkaz, byznys, kulturu a nádhernou fotogeničnost.
Oporto-Onas-Vasek-2014-Most-Ludvika-I
 Ikonický most Ludvíka I. jsem předtím znal jen z cestovatelských fotek
 
Procházím se po Portu a najednou si na vlastní kůži žiju tu atmosféru, o které jsem předtím věděl jen z internetu.
 
Věř mi, zprvu jsem vůbec nevěděl, kam mám za portským jít, ani moje předchozí encyklopedické znalosti Porta mi nepomohly. Já, blogger o portském víně, jsem zde svoji první skleničku ochutnal až třetí den pobytu, a to ještě jinde po tříhodinové cestě vlakem.
 
Ano, musel jsem si pro něj zajet jinam, neboť portské není jen o městě Porto a protější Vila Nova de Gaia, ale jeho rodiště se rozkládá osmdesát kilometrů odtud, ve vinařské oblasti kolem řeky Douro. Právě tam musí nutně směřovat kroky každého "port wine lovera", protože z údolí Doura se začala před více než 300 let historie portského vína psát.
Oporto-Onas-Vasek-2014-Campanha
 Ani dospat jsem tehdy nemohl, prvním ranním vlakem jedu směr Douro
 
Můj první pokus o "dobytí" údolí Doura vlakem nebyl moc úspěšný, myšlenka jet až na konečnou do městečka Pocinho se ukázala jako lichá, ty hlavní atrakce pro vinařského turistu - začátečníka je třeba hledat o pár stanic dřív.
 
Přesněji kolem města Peso da Régua a také Pinhão, kde jsem další den konečně narazil na ta vinařství, o kterých jsem si doma snil.
 
 Oporto-Onas-Vasek-2014-Quinta-de-la-Rosa
Vidíš tu radost v mých očích? Quinta de la Rosa v Pinhão bylo moje první vinařství, kde jsem ochutnal pohárek portského vína
Týden v Portu mi tenkrát na podzim roku 2014 utekl jako voda v Douru a já přijel domů naprosto nadšený.
 
Do psaní a shánění informací jsem se pustil o to víc a také jsem chtěl přenést co nejvíce svých zážitků na ty, které téma portského také zajímalo.
 
Naplánoval a udělal jsem svoji první degustaci portského vína, do detailu propracovaná se tehdy konala u nás doma v obýváku.
 
Večery s portským vínem pak tenhle úvodní pokus následovaly například v Brně nebo v Olomouci.
Oporto-Vasek-O-nas-AV-Trest
 Přednášet o portském pro odborníky z Akademie věd na zámku v Třešti byla pro mě v roce 2017 velká čest a zároveň výzva 
Portské jsem dodnes představil na několika firemních večírcích nebo byznys klubech.
Oporto-Vasek-O-nas-TBS-11_2022
 
Ostatní už se seběhlo tak nějak skoro samo. Za portským se vydávám každoročně a někdy s sebou vezmu i další cestovatele.
 
Poznal jsem v Portu ty nejkrásnější vyhlídky, místa, kam zajít na jídlo a kam zase za nákupy a pochopitelně - do kterých dveří vejít za ochutnávkou portského.
 
Pokaždé také vyrážím do Doura, za překrásnou, kopcovitou krajinou posetou téměř nekonečnými terasami s vinohrady, za prohlídkami vinařství "quintas" a mými tamními přáteli, se kterými se vždy velmi rád vidím.
OPO-O-nas-Serra-da-Estrada
Luís z Quinta da Estrada má snad stále úsměv na tváři

A tak mi, Vašku, nějaké portské prodej

9 let po spuštění blogu O portském.cz a mém prvním Výletu za portským mohu konečně s klidem na tento požadavek odvětit: "Samozřejmě, budu Ti s výběrem nápomocen v e-shopu, piš si - Oporto.cz."
 
Do začátku jsem vybral portská vína od velkých značek jako jsou Cálem, Burmester, Kopke či Quinta do Noval.
Oporto-Vasek-O-nas-TBS-2022
 
Mám s nimi velmi dobrou zkušenost, ať již po stránce senzorické, tak z hlediska toho, co jsem už s nimi zažil.
 
Běž se třeba podívat do úchvatného zázemí Cálem ve Vila Nova de Gaia, mezi obrovské sudy, kde portské léta odpočívá, a které Ti na závěr nabídnou v tasting roomu. Bude tam nad ním sedět celý svět a Ty budeš najednou jeho součástí.
 
K portskému vínu časem přibudou další dobroty, jako sardinky, olivy nebo mandle. Nápadů mám ale mnohem víc.
 
Důraz kladu na bezpečnou expedici a logistiku, aby Ti zásilka dorazila vždy v pořádku a včas.
 
Rád Ti s výběrem poradím, piš, volej, jsem tu pro Tebe.

Jsi na to sám?

Ano, na začátku je e-shop postavený víceméně pouze na mně, Vaškovi, jako svém zakladateli a prvním bloggerovi o portském víně v Česku.
Oporto-Vasek-O-nas-s-kartonem
 
Ovšem neboj, v dnešní moderní době můžeš složitou logistiku předat na schopné externí partnery a věnovat se plně produktům a Tobě jako zákazníkovi. Nicméně co bych mlžil, už teď se moc těším na své nové kolegy a kolegyně, v portském je totiž ještě hodně místa.
 
Ale ať už je Oporto.cz jen one-man-show nebo dům plný lidí, v jednom Tě mohu ujistit - ukážu Ti, že portské není pouze to červené, sladké a hodně silné víno, co se z něj, pardon, jen rychle opiješ!
 
 
Vašek z Oporto.cz
Tvůj průvodce světem portského vína