Portské víno Burmester Late Bottled Vintage 2016

Značka: Burmester

Černý rybíz každým douškem. Víno rustikálního charakteru ohraničené tóny červeného ovoce a dřeva. Koupíš jej v decentně provedeném papírovém tubusu se zlacenými prvky.

Dostupnost Skladem
Kód: 0101021
685 Kč 913,33 Kč / 1 l
Portské víno Burmester Late Bottled Vintage 2016
Značka: Burmester

Mísa plná červeného ovoce

Přesně takové je portské víno Burmester LBV 2016. Je hladké, sametové a přesto v ústech živé a nápadité. Zraje ve Vila Nova de Gaia v obrovských dubových sudech, proto oplývá plnou barvou a svěží chutí.

Charakterové vlastnosti

Barva

Intenzivní rubínová barva s fialovými odlesky na okrajích ve skleničce

Vůně

Svěží a jemná vůně zralých třešní a červených jablek přechází do lehkých závanů máty a eukalyptu

Chuť

Lahodná chuť černého rybízu následovaná kořenitým středem. Na závěr přijde na řadu příjemné kouřmo protkané čokoládou a kávovou pěnou.

Technické detaily

Objem láhve: 0,75 l
Odrůdy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Barroca
Objem alkoholu: 20 %
Objem kyselin: 4,89 g/l
pH: 3,53
Objem zbytkového cukru: 95 g/l
Uzávěr: klasický korkový uzávěr
Dekorativní obal: papírový tubus se zlatou ražbou
Winemaker: Carlos Alves
Stáhni si technický list v PDF (EN)

Vinifikace

Vinobraní začíná ve vinařské oblasti Douro většinou v druhé polovině srpna. Hrozny jsou sbírány ručně v optimálním čase a nejlepší kondici. Po převezení do vinařství jsou odstopkovány a pečlivě rozdrceny bez narušení jader.

Macerací se do rmutu promítá barva slupek, třísloviny a vůně. Během fermentace je rmut umístěn v nerezových nádobách při kontrolované teplotě 28 - 30 °C. V momentě, kdy je dosaženo správného stupně sladkosti, se přidává 77% vinná pálenka. 

Kvašení (fermentace) se tak zastaví a vzniká základ fortifikovaného vína.

Portské víno Burmester LBV 2016 bylo lahvováno 4 - 6 let po sklizni. Výsledkem je vyvážené portské víno s hlubokou rubínovou barvou a plným tělem.

S čím je Burmester Ruby nejlepší?

Oceníš jej jako výborný aperitiv. Chuťovou souhru vytvoří se středně aromatickými sýry, například kozím, vlašskými ořechy nebo čokoládovým koláčem s borůvkami. Kuřecímu masu v mexické omáčce "mole" dodá jinak netušený rozměr. 

Libuješ si v kombinování chutí? Přečti si článek S čím chutná portské.

Quinta de Arnozelo - místo, kde vznikají portská vína značky Burmester:

Servírování a uchovávání

Burmester Ruby si nejlépe vychutnáš při teplotě 16 - 18 °C. Víno skladuj v chladu a suchu, chráněné před slunečním světlem a kolísáním teplot. Láhev nech ve svislé poloze, na jejím dně se časem může vytvořit sediment, což je přirozeným jevem. Po otevření láhve je doporučeno víno spotřebovat do 4 - 8 týdnů.

Ocenění

Burmester-LBV-2016-Oceneni

Jak hodnotí Burmester LBV 2016 odborníci

17 bodů obdrželo u odborníků z Vinho Grandes Escolhas
16,5 bodu v portugalském magazínu Revista de Vinhos

O výrobci Burmester

Počátky historie vinařského domu Burmester sahají do roku 1730, kdy v Londýně Henry Burmester, původem Němec, a John Nash založili obchodní společnost, kde bylo hlavní komoditou obilí.

Zanedlouho se firma Burmester & Nash začala orientovat více na portská vína a v roce 1950 jím už plně zásobovala britské a evropské trhy.

Na konci 18. století se pod Henrym Burmesterem mladším a jeho syny Fredrickem a Edwardem mění na H. Burmester & Sons. 

Napoleonova invaze do Portugalska na začátku 19. století přiměla Fredericka – prominentního bankéře v Londýně – opustit své zájmy v této zemi. Protože neměl žádné dědice, byla od 30. let 19. století přizvána německá větev rodu. Později značku provozovaly rodiny Burmester a Gilbert, kdy Gilbert byl představen jako dceřiná značka.

V roce 1999 koupil Burmester producent korku Amorim, který značku prodal skupině Sogevinus (vlastníci Cálem, Kopke, Barros a další).

Názor Vaška z Oporto.cz

Vasek-burmester-nazor-titulka-1

Syté, ovocité a má hloubku. Takové je LBV ročníku 2016 od Burmesteru. Jeho taniny Tě jen tak zlehka poškrábou na patře, tak jako bys právě svačil/a v lese na paloučku zralé ostružiny. Navíc Ti to s každým douškem víc a víc nedá - někde tam přece jsou i lesní jahody. No jasně, na jazyku Ti po chvíli přistanou spolu se sladší vanilkou a decentně opečeným chlebem. Taniny na patře se napoprvé mohou zdát trošku tvrdší, ale to k LBV portskému zkrátka sedí. No, kdo se bojí, nesmí do lesa, ovšem tady u Burmester LBV 2016 fakt není čeho!