Portské víno Cálem Fine Ruby
Kód: 0406003Detailní popis produktu
Svěží mladé Ruby
Cálem Fine Ruby je mladé, živé portské víno, které vyniká intenzivní rubínovou barvou a bohatým ovocným aroma. Na patře nabízí příjemnou kombinaci sladkosti a svěžesti, doplněnou tóny červených bobulí a jemným kořením.
Jak vznikáCálem Fine Ruby je komponováno z klasických odrůd údolí Douro - Touriga Franca, Tinta Barroca a Tinta Roriz, pěstovaných na svazích vinic v regionu Douro do 600 metrů n. m. Vinice jsou vysázeny horizontálním způsobem nebo novějším systémem "Vinha ao alto". Hrozny se sbírají ručně v optimální zralosti, pro zachování aromatu ovoce a správné cukernatosti. Po sklizni jsou hrozny částečně odstopkovány a jemně mechanicky rozdrceny. Následně probíhá macerace rmutu, během níž se extrahuje barva, třísloviny a aromatické látky ze slupek. Tato fáze končí přidáním 77% vinného destilátu (aguardente), který zastaví fermentaci a zachová zbytkový hroznový cukr. Po fortifikaci zraje víno v nerezových tancích či velkých dřevěných sudech (cca 60 000 l), bez přístupu vzduchu, po dobu zhruba tří let. Tímto způsobem zrání si uchovává živou ovocnost a rubínovou barvu, aniž by získalo silnou oxidativní složku — typické pro základní Ruby portská vína. |
#TABLE_PARAMETERS# |
![]() |
Charakterové vlastnostiBarvaVyznačuje se hlubokou, intenzivně rubínovou barvou, která je typická pro mladší styl ruby portských. Její jasné červené odlesky napovídají o svěžím, ovocném charakteru vína. Tato sytost barvy zároveň odráží kratší zrání ve velkých tancích, díky kterému si víno zachovává svou živost a plnost. VůněVýrazně ovocná, s dominancí tónů červených bobulí, jako jsou zralé třešně, maliny a jahody. Typické jsou také jemné nuace sladkého koření, jako je vanilka a lehký nádech tabáku, který podtrhuje jeho mladistvý, živý charakter. Celkově působí aromatika příjemně svěže a lákavě, přesně ve stylu kvalitních Ruby portských vín. ChuťSilné tóny třešní, malin, rybízu a medu. Může připadat sladké, ale disponuje i vyváženou kyselinkou. Vcelku výrazné, nicméně nijak zvlášť komplikované. Plné tělo a příjemný závěr na patře. |
Servírování a párování s delikatesamiServírováníVíno si nejlépe vychutnáš při teplotě 16 - 18 °C. V letních měsících jej můžeš podávat i více vychlazené. SkladováníVíno skladuj v chladu a suchu, chráněné před slunečním světlem a kolísáním teplot. Láhev nech ve svislé poloze - postupem času se na jejím dně může vytvořit sediment, který však není na závadu. Otevřená láhev pod uzávěrem vydrží v chladničce 4 - 6 měsíců. Párování s delikatesamiCálem Fine Ruby vynikne v kombinaci s tmavou čokoládou, ovocnými dezerty nebo zrajícími sýry typu cheddar, Stilton, parmezán či pecorino. Skvěle si rozumí také s ořechovými koláči či sušeným ovocem, které zvýrazní jeho bohatou ovocnost. Pro větší gastronomický zážitek jej lze servírovat k pečené kachně s brusinkovou omáčkou, kde sladkost portského krásně doplní plnou strukturu masa. Více o servírování portského Více o párování portského |
![]() |
![]() |
Naše hodnocení
Vašek Štefan, specialista oporto.cz |
O značce CálemZnačka Cálem nese odpradávna příjmení jeho zakladatele Antónia Alves Cálema. Někteří současníci by jej bez rozpaků nazvali nevyléčitelným dobrodruhem, neboť na tehdejší dobu činil dosti odvážné kroky. Když v roce 1859 založil značku Porto Cálem, rovnou začal s exportem portského vína přes Atlantik do Brazílie. Činil tak v době, kdy portské ostatní obchodníci vyváželi pouze na Britské ostrovy nebo dál do Evropy. Vyšlapané cestičky byly zkrátka pro Antónia nuda - první transakce portského vína si nechal od Brazilců zaplatit v exotických dřevinách. Pro někoho riziko, pro něj budování velmi pevných obchodních vztahů. Úspěch exportu do Brazílie otevřel Antóniovi dveře do zbytku světa. Jak se cesty s nákladem vína množily, učinil další odvážný krok - pořídil si vlastní námořní flotilu. Není těžké uhodnout, proč má značka Cálem dodnes v logu vyobrazenou právě karavelu. Generace, které následovaly, neúnavně pracovaly na zajištění celosvětového uznání. Značka tak získala řadu ocenění za eleganci, charakter a kvalitu svých vín. Cálem dnes patří mezi nejvýznamnější producenty portského vína a s dalšími značkami jako Kopke, Burmester či Barros náleží do skupiny Kopke Group. Vinice Quinta do Arnozelo se nachází na levém břehu řeky Douro ve vinařské podoblasti Douro Superior a je klasifikována Institutem vín z Doura a portských vín (IVDP) stupněm A. Zaujal Tě příběh značky Cálem? Prohlédni si oficiální web. Více o značce |
![]() |
![]() |
Vinařská oblast DouroJe jedním z nejstarších a zároveň nejkrásnějších vinařských regionů na světě. Již roku 1756 se stala vyhlášenou vinařskou oblastí DOC. Historie výroby portského vína však sahá až do 17. století. Zdejší specifické klimatické podmínky umožňují dosahovat místním vínům té nejlepší kvality. Více o lokalitě |
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Portské víno Ruby |
|---|---|
| Objem láhve: | 0,75 l |
| Obsah alkoholu: | 19,5 % |
| Obsah kyselin: | 4,1 g/l |
| Obsah zbytkového cukru: | 108 g/l |
| PH: | 3,7 |
| Odrůdy: | Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz |
| Uzávěr: | T-cork |
| Winemaker: | Carlos Alves |
Návštěva v Cálem Cellars ve Vila Nova de Gaia
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
| Výrobní společnost : | Kopke Group S.G.P.S., S.A. |
|---|---|
| Adresa : | Avenida de Diogo Leite, nº 344, 4400‑111 Vila Nova de Gaia |
| E-mail : | customer.service@kopkegroup.com |




